Stel ons je vraag

Jongeren nauwelijks bewust van financiële impact bij veroorzaken autoschade

Persberichten14 juni 2018

Jongeren zijn nauwelijks op de hoogte van de forse financiële impact die het claimen van autoschades bij de WA-verzekering met zich meebrengt. Onderzoek van Q&A Insights & Consultancy, in opdracht van Independer, toont aan dat 93% van de jonge autobezitters (18-24 jaar) niet weet dat een schadeclaim hen lang kan blijven achtervolgen, omdat het vinden van een nieuwe verzekeraar lastiger kan worden nadat je hebt geclaimd. Een op de drie heeft bovendien geen idee wat de invloed is van een schadeclaim op de verzekeringspremie. Dit terwijl een verhoging van meer dan duizend euro op jaarbasis mogelijk is, ook als het om ‘slechts’ één schadeclaim gaat.

Ook andere cijfers laten zien dat de onwetendheid onder jongeren groot is. Zo denkt meer dan een kwart van de jongeren met een WA-autoverzekering - ten onrechte - dat wanneer zij schade aan hun eigen auto veroorzaken, deze gedekt is. De realiteit is dat alleen een allriskverzekering schade aan de eigen auto dekt. Tot slot denkt een derde dat zijn premie gewoon hetzelfde blijft na een schadeclaim. In werkelijkheid gaat de premie voor jonge autobezitters altijd omhoog na schade.

Al na één geclaimde schade forse premieverhoging

Autobezitters bouwen elk jaar dat zij geen schade claimen één schadevrij jaar op. Die jaren staan voor no-claimkorting op de verzekeringspremie, die tot wel 80-90 procent kan oplopen. Claimt iemand een schade bij de autoverzekeraar dan krijgt hij terugval in schadevrije jaren. Jongeren hebben nog geen kans gehad om veel schadevrije jaren op te bouwen en komen daardoor dus snel in een negatief jarensaldo. Na één geclaimde schade gaat de premie dan fors omhoog. Afhankelijk van de situatie tot wel een paar honderd euro per maand. Bovendien zijn autoverzekeraars terughoudend met het accepteren van nieuwe klanten met een negatief jarensaldo. Daardoor kan je in die situatie soms jarenlang niet bij een andere verzekeraar terecht.

Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer: “Het is dus verstandig om vóór het indienen van een claim altijd eerst alle consequenties op een rijtje te zetten en dan pas een beslissing te nemen. Jongeren kunnen goedkoper uit zijn als ze kleine schades zelf betalen. Ze voorkomen dan een langdurige premieverhoging en houden een goede naam bij verzekeraars.”

Meer voorlichting nodig

Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat jongeren jaarlijks gemiddeld 437 euro meer premie betalen voor hun autoverzekering dan in 2016, een stijging van maar liefst 53 procent. Met een jaarpremie van gemiddeld 1.266 euro betaalt deze leeftijdsgroep de hoogste premie. De Ruiter: “Jongeren betalen al veel geld voor een autoverzekering. Het is buitengewoon vervelend als ze door een verkeerde beslissing nog meer gaan betalen. Meer voorlichting is nodig. Zo zouden verzekeraars mensen die een schade claimen misschien nog beter kunnen informeren over de gevolgen hiervan. Nog mooier zou zijn als het CBR-examen meer aandacht gaat besteden aan de werking van de autoverzekering, dan kunnen jongeren er niet omheen.”