Stel ons je vraag

Dit zijn de overallwinnaars van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2022-2023

Persberichten14 oktober 2022

Naarden, 14 oktober 2022 - Zeeman is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2022-2023. Bike Totaal sleept de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2022-2023 in de wacht. Zooplus heeft de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’ 2022-2023 gewonnen. Erik-Jan Mares, CEO van Zeeman won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2022-2023 en het managementteam van Xenos is uitgeroepen tot het ‘ABN AMRO Retail Managementteam of the Year’ 2022-2023. De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2022-2023 is dit jaar door Bever gewonnen. Tot slot werd er ook nog een speciale award uitgereikt: Krein Bons werd bedankt voor zijn prestaties binnen de sector met de ‘Retail Career Award’ 2022-2023. De prijzen zijn op 13 oktober uitgereikt tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala bij De Tinfabriek in Naarden.

Dit keer beleefden de verkiezingen in meer dan één opzicht een speciale editie. Niet alleen was dit de twintigste editie van de ‘Retailer of the Year’-verkiezingen, maar ook de tiende editie die in samenwerking met hoofdsponsor ABN AMRO werd georganiseerd. Er was dan ook volop ruimte voor een terugblik met de aanwezige retailers. Maar er werd óók vooruitgekeken: hoe kun je in de toekomst blijven winnen? Om hier antwoord op te krijgen, vertelden verschillende topsporters van de Atletiekunie hun inspirerende verhaal over het leveren van topprestaties. Onder leiding van oud-atleet Gregory Sedoc blikten onder meer Emma Oosterwegel, Lara Baars en Kimberly van Alkemade vooruit naar de Olympische Spelen in 2024.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2022-2023 overallwinnaars
In de afgelopen maanden beoordeelden consumenten hun favoriete retailers voor de publieksprijzen ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands’. Op 6 september zijn de winnaars van de categorieprijzen bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hiermee kans op de overalltitels. Zeeman werd verkozen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2022-2023 en liet hiermee de overige 37 genomineerden achter zich. In de ogen van de consument verdient Bike Totaal de titel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2022-2023. Zooplus sleepte de ‘ABN AMRO Webshop Awards the Netherlands’ 2022-2023 in de wacht.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2022-2023 vakprijzen
Erik-Jan Mares, CEO van Zeeman won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2022-2023. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 (in alfabetische volgorde):

 • Erik-Jan Mares (Zeeman)
 • Hajir Hajji (Action)
 • Krein Bons (VanHaren)
 • Marit van Egmond (Albert Heijn)
 • Raymond Cloosterman (Rituals)

Er werd een speciale award uitgereikt aan Krein Bons om hem te bedanken voor zijn inzet en prestaties binnen de retailsector. Hoewel hij dus niet met de award voor beste executive van het jaar naar huis ging, mocht hij wel de zogeheten ‘Retail Career Award’ in ontvangst nemen. Deze titel is hem toegekend namens de jury van de vakprijzen.

Het managementteam van Xenos schreef de meeste stemmen voor de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ 2022-2023 op zijn naam. De volledige top 5 ziet er als volgt uit (in alfabetische volgorde):

 • Crisp
 • fonQ
 • Kruidvat
 • PLUS
 • Xenos
De winnaars zijn vastgesteld nadat een panel van retailexperts is gevraagd de beste executives en managementteams te nomineren. Op basis hiervan is een top 5 Retail Executives en Retail Managementteams samengesteld. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala konden deelnemers hun stem uitbrengen. Het juryoordeel bepaalde voor 50 procent de uitslag van de prijzen. De overige 50 procent is door stemmen bepaald. Nadat de stemmen van vakgenoten waren verzameld, namen de winnaars de prijzen in ontvangst.

Bever won de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2022-2023. Hieronder een overzicht van de drie genomineerden (in alfabetische volgorde):

 • Auping
 • Bever
 • Ekoplaza
De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ is een juryprijs binnen het concept ‘Retailer of the Year the Netherlands’. De jury, bestaande uit afgevaardigden van ABN AMRO, MVO Nederland, Fairtrade Nederland, Zeeman, Yoghurt Barn en Q&A, nomineerden op basis van vier criteria welke drie duurzame retailers in Nederland het beste presteren. Op het gala van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’-verkiezingen kregen de deelnemers door middel van een videopitch de kans om het oordeel van de jury te beïnvloeden door hun stem uit te brengen op één van de drie genomineerden. Het juryoordeel bepaalde voor 50 procent de uitslag van de prijs. De overige 50 procent is door stemmen bepaald.